Az utolsó Jedik: érdekességek és fotók a Vanity Fairtől

A Vanity Fair mostani számában, melyet a Star Wars 40. évfordulójának szenteltek, sok-sok új fotót és érdekességet találhatunk Az utolsó Jedikkel kapcsolatban. Íme a négyfajta a borító (kattra nőnek):
Rengeteg érdekességet megtudtunk a cikkből, többek között azt is, hogy Mark Hamill szerint hogy fogadják majd a filmet a rajongók:

Annyira más, sok tekintetben, mint a korábbi epizódok, és mégis azt gondolom, hogy azt adja majd a rajongóknak, amire vágynak.

John Boyega is arról számolt be, hogy meglepő fordulatok várnak ránk:

A VII. epizód után vártakhoz képest más irányba indultak a dolgok.


A legérdekesebb információkat talán az új (és visszatérő új) karakterekről kaptuk. Az egyik ilyen szereplő, akiről szó esett, az Paige, akit a vietnámi származású Veronica Ngo játszik (nincs a képeken). Paige egy lövészt játszik majd az Ellenállás seregében, akit egy jelenetben Poe Dameron oktat. Paige testvérét, Rose Ticót Kelly Marie Tran alakítja (akivel már találkozhattunk a Celebrationön). Rose karbantartóként dolgozik az Ellenállásnál, és igen jelentős szerepet kap a filmben, ugyanis Finn-nel (aki a filmet az előzetesben látott “bakta-öltözetben” kezdi) az ellenséges vonalak mögé merészkednek. Küldetésük során ellátogatnak egy “kaszinóbolygóra”, melynek Canto Bight a neve. Az író-rendező, Rian Johnson ezt mondta az új helyszínről, mely lényegében Chalmun kantinjának ellentéte:

A Star Wars Monte-Carlo típusú közege. Kicsit James Bondos, kicsit Fogjunk tolvajtos. Érdekes kihívás volt a luxust és a gazdagságot megjeleníteni ebben az univerzumban. Az gondoltam, oké, legyen ultra-glamúr! Találjunk ki egy játszóteret, lényegében, a gazdag seggfejeknek!


Pablo Hidalgo is, aki többek között a Story Group tagja, beszélt a Canto Bightról:

Az utolsó Jedikben találkozunk olyan személyekkel, akik sikeresen teremtettek maguknak olyan életet, hogy nem befolyásolják őket a galaktikus küzdelmek. Megtalálták a módját, hogy fölötte vagy azon túl éljenek. Létezik olyan mértékű vagyon, mely segítségével kiskapuk építhetők a társadalomba, hogy biztosan túléljenek és megéljenek, akármi történik is a külvilágban.

Hmmmm…ez eléggé úgy hangzik, mint egy társadalomkritika. Helyes.
Azért a fenti képekről hiányolja az ember a régi, megszokott Star Wars fajokat… már Az ébredő Erőben is alig láttunk ismerős lényt…

Benicio Del Toro figurája, akivel korábbi pletykák szerint a Canto Bighton találkozunk, a DJ becenevet kapta. A “kétes szándékú” karakternek még az igazi nevét sem tudtuk meg, azonban Johnson ennyit elárult:

Meglátjátok, hogy okkal hívjuk DJ-nek.

Az utolsó új szereplő Amilyn Holdo altengernagy (az admirális alatti rangfokozat), akit a magenta-hajú Laura Dern személyesít meg. Hidalgo biztosít felőle, hogy Holdo emberi lény, a különös hajszín csupán a kulturális hátteret jelképezi.
Akkor ennyit a reményről, hogy Dern Evaan Verlaint alakítja…


Johnson elárulta, hogy Luke Skywalker az Ahch-To-n egy őslakos fajjal élt együtt, akik “gondnokokként” viselkedtek, és “nem ewokok.” A korábbi pletykák szerint madárszerű lényekről beszélünk, akiket porgoknak hívnak.
Johnson nem szeretne párhuzamot vonni a Yoda-Luke és a Luke-Rey-féle kiképzések közé:

Van benne egy kis edzés, de nem egészen az, amit várnátok.

Azt régóta hallottuk már, hogy Mark Hamill sem a VII. epizódban, sem a folytatásában betöltött szerepével nem ért egyet, azonban teljes mértékben aláveti magát a rendezői utasításoknak:

Egy ponton ezt mondtam Riannek: “Alapvetően egyik döntéssel sem értek egyet, melyet ezzel a karakterrel kapcsolatban hoztál. Most, hogy ezt elmondhattam, az lesz a feladatom, hogy fogjam, amit írtál, és megtegyek minden tőlem telhetőt, hogy valóra váltsam a látomásodat.

Luke, azaz Anakin fénykardja mostantól hivatalosan is Reyé, legalábbis ami a Lucasfilm marketingosztályát illeti. Hidalgo erről is mesélt:

Általában a fénykard ahhoz tartozik, aki készítette. [De] Az ébredő Erőben Maz azt mondja, hogy kard most Reyt szólítja. Hogy szó szerint őt szólítja, mert hozzá tartozik, vagy csak tudja, hogy ő elviheti Luke-hoz? Kiderül.

Arról, hogy a Luke által készített kard is előkerül-e, melyet A Jedi visszatér óta használ(t), a Story Group-tag ezt mondta:

Megszívleltük Obi-Wan tanítását, melyet Anakin fejébe próbált beleverni: “Ez a fegyver az életed.” Mi nem szoktunk elhagyni fénykardokat.

Phasma századost most először látjuk sisak nélkül. Hidalgo el is árulta, miért:

Nem is olyan nagyon régen döntöttük el, hogy ember van a páncél mögött.

A százados új fegyvere, melynek még nincs neve, valamilyen teleszkópos bot, aminek nagy jelentősége van a háttértörténetében, melyet a szeptemberben megjelenő képregény minisorozat fog bemutatni.

Adam Driver színészi módszereiről is beszámoltak a stábtagok. Hamill így emlékezett vissza:

Nagyon szeszélyes és intenzív ember. Emlékszem, hogy ezt mondtam Adamnek: “NEm tudom, hogyan dolgozol, vagy mi a technikád, de mi valamikor az unokaöcsém voltál. Valószínűleg lovagoltál a térdemen. Minden bizonnyal bébiszitterkedtem melletted. Emellett mindketten elidegenedtünk a Skywalker családtól. Annyit ajánlok csak, hogy, ha tetszik az ötlet, menjünk el ebédelni. Összejöhetnénk, lóghatnánk együtt.

Driver nem élt a lehetőséggel, de Hamill nem vette zokon, annyiban hagyta. John Boyega (és cinkonstársa, Daisy Ridley) azonban nem adta fel, hogy felmelegíti a jégherceget:

Együttműködünk [Daisyvel], hogy fényt hozzunk a díszletek közé, és jót mulassunk. […] Véletlenszerű ölelésekkel látom el Adamet, csak úgy, ok nélkül. […] Ő csak áll. Várja, hogy befejezzem.

Driver maga így számolt be a módszeréről:

Van valami személyes, amit megtalálok minden szerepben, nem csak a Star Warsban. Ezt megpróbálom a lehető legszemélyesebbé tenni. Ez a nagy vicc a színészkedésben, minden amit csinálsz, tűnjön úgy, hogy élet-halál kérdése! A dolgokat, amiket fájdalmasnak találok, amihez viszonyulhatok, szeretem megtartani magamnak.

Carrie Fisherre mindenki jó szívvel emlékezik. Rian Johnson elmondása szerint a színésznő (akinek írói vénája talán még erősebb volt, mint a színészi) sokat segített a forgatókönyv elkészítésében is, ahogy azt tette a klasszikus-trilógia idején is:

Miután megvoltam egy változattal, leültem vele, hogy az újraíráson dolgozzunk. Ültünk az ágyán, a modern műtárgyakkal kerített, hihetetlen hálószobájában, a TMC-vel a TV-ben, a kifogyhatatlan Coca-Cola és Gary, a kutya társaságában, aki Carrie lábánál nyáladzott. […] Mindenki közül Carrie volt az, akivel igazán barátok lettünk. Arra számítottam, hogy még hosszú évekig az életem része marad. Utoljára novemberben láttam, a szülinapi buliján, amit a házában tartott. Bizonyos szempontból ez volt a tökéletes végső, összefoglaló kép róla, ahogy a barátait a hálószobájában fogadja, míg Debbie [Reynolds, az édesanyja] a nappaliban szórakoztatja az egybegyűlteket.

Oscar Isaac így emlékszik vissza egy közös jelenetükre:

Volt egy rész, ahol Carrie-nek pofon kellett vágnia. Azt hiszem, 27-szer ismételtük meg, és Carrie egyszer sem vette lazára. Imádott ütni engem. Rian csodásan tudott dolgozni vele, és azt hiszem, Carrie-nek ez nagyon tetszett.

Fisher jóval a decemberi halála előtt, még nyáron befejezte a jeleneteit a VIII. epizódhoz, amiből jóval több várható idén a mozikban, mint Az ébredő Erő esetében. Kathleen Kennedy, a Lucasfilm feje ezt mesélte a forgatás végéről:

Nagyon élvezte! Amint végzett a forgatással, megragadott, és azt mondta: “Ajánlom, hogy rólam szóljon a IX. rész!” Mert Harrisoné volt a VII., Marké a VIII., és úgy gondolta, övé lesz a IX. epizód. Az övé lett volna.

Bár Az utolsó Jedik nem változik a történtek miatt, a IX. epizódot igen jelentősen át kellett írni, ami igazolja a szóbeszédet, miszerint Organa tábornok központi szerepet kapott volna. Kennedynek, Colin Trevorrow-nak, a rendezőnek, és a Lucasfilm csapatának szinte azonnal félre kellett tenniük a gyászt, és el kellett kezdeniük dolgozni az új forgatókönyvön. És, bár a család engedélyt adott, semmilyen formában nem tűnik majd fel Fisher a VIII. rész után. Kennedy szavai a témában:

Nem áll szándékunkban az eltávozott színészek újraalkotásának trendjét elindítani.

Rian Johnson a felkészülés során olyan II. világháborús filmeket nézett, mint Henry King Szárnyaló bátorsága, és olyan “furcsa, de király 60-as évekbeli szamuráj-cuccot”, mint a Kiru – Ölj! Okamoto Kihacsitól, és a Three Outlaw Samurai Gosa Hideótól. Így kezdte a munkát:

Felírtam az összes szereplő nevét, és elgondolkoztam, mi a legnehezebb dolog, amivel szembekerülhetnek.

A rendező ezzel együtt a humort is fontosnak tartotta:

Egy valami, amire nagyon vigyáztam, hogy a humor megmaradjon, hogy a súlyos, operai jelenetek ellenére is megőrizzük az érzést, a szórakozás a cél.

És, bár a teljes Story Grouppal hetente kétszer összeült, az alatt a 2 hónap alatt, amíg a szkriptet írta, igen kevés megkötés volt a történetet illetően. Johnsont meg is lepte, mennyire szabad kezet kapott:

Az előzmény legyen a VII. epizód…és kb. ennyi.

Arról, hogy a címben szereplő Jedi egyes- vagy többesszám-e:

Látod, ez vicces. Hallottam, hogy a külföldi fordításokban többesszám lett. A fejemben egyesszám. A történet szerint, számomra, úgy van értelme, ha egyesszám.

Akkor vajon miért kötötte ki a Disney, hogy ha lehet, többesszám legyen “külföldiül”?
Végül pedig a kérdésre, hogy akkor kire is utal az ominózus cím:

Sosem gondoltam, hogy ez lesz a nagy kérdés. Gondolom, részben azért, mert…ez most úgy fog hangzani, mintha terelnék, de esküszöm, nem…látni kell a filmet. Nem olyan egyszerű, minthogy: “Há-háá, őrá utal!” Ennél kicsit bonyolultabb. […] Valaki mondjuk azt gondolná a VII. végén, hogy Luke-ra utal, mert úgy tűnik, ő a kihalt vallása utolsó képviselője. Azt gondolná

A fotózásról készült kisfilmet is megtekinthetitek:

//player-backend.cnevids.com/script/video/592338fffd2e610642000012.js?iu=/3379/thescene.dart/watch/share

Hmmmm…messze a december, mi?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s