Interjú James Arnold Taylorral

James Arnold Taylor szinkronizál filmekben, tévében és videojátékokban is. Több száz produkcióban dolgozott már, a Tini Nindzsa Teknőcök franchise-ban például ő volt Leonardo hangja, a játékban és a 2007-es filmben is, de olyan rajzfilmekből is ismerős lehet, mint a The Spectacular Spider-Man, Scooby Doo és a Barman: The Brave and the Bold. Jelenleg a The Clone Wars animációs sorozat harmadik évadában szinkronizálja Obi-Wan Kenobit.

A HeyUGuys beszélgetett a színésszel többek között arról is, hogy ő is mekkora rajongója annak a világnak, amelyben most dolgozik.

HeyUGuys: Milyen érzés az, hogy részese lehetsz a Star Wars univerzumnak?

James Arnold Taylor: Fantasztikus érzés és egy álmom vált valóra. Hét éves voltam, amikor a negyedik epizódot bemutatták, és ha akkor valaki azt mondta volna nekem, hogy egyszer ennek a világnak a részese leszek, nem hittem volna neki. Amikor reggelente felkelek, még mindig azt gondolom, hogy ez a legjobb munka a világon.

És köszönettel tartozom az előzménytrilógiának, hogy megismerhettük általa Obi-Wan másik oldalát. Ő az a karakter, aki összeköti a két trilógiát, és nagyon jó érzés, hogy én bújhatok a bőrébe.

HUG: Hogy tudnád a TCW-t a többi szinkronos munkádhoz hasonlítani és mi volt a kihívás abban, hogy olyan élő, lélegző karaktert kellett életre keltened, mint amilyen Obi-Wan?

JAT: Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy rengeteg nagyobb franchise-hoz is közöm van, mint például a Transformers, a Final Fantasy videojáték sorozat, a Tini Nindzsa Teknőcök és most Obi-Wan Kenobi. A világon minden rajongó nagyon jól ismeri őt, és kisebb nyomás nehezedik az emberre, hogy valami igazán elsöprő dolgot kéne letennie az asztalra.

Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy rajzfilmekben és animációkban szinkronizálhassak és most ez már mindennapossá vált, de nem szabad könnyen vennem. Hogy megszólaltathatok egy olyan karaktert, akit Alec Guinness és Ewan McGregor formált meg előttem, egy nagyszerű munka és tiszteletben kell tartani.

Attól még, hogy ez George univerzuma, nem kényszerítenek ránk semmit azzal, hogy azt mondják “ide kell egy nevetés és itt most legyen egy robbanás”. A Star Wars saga történetét meséljük el és van annyi szabadságunk, hogy jól oldjuk ezt meg. Ez egy csodálatos munkakörnyezet.

HUG: Obi-Wannal kapcsolatban látható igazán, hogy nem próbálod meg utánozni McGregort vagy Guinnesst és nem hozzájuk akartál hű maradni, hanem inkább a karakterhez.

JAT: Ez az egész nagyon különlegesen indult. Amikor Ewan forgatta A Sith-ek bosszúját, én akkor csináltam a film videojáték változatát. Nagyon oda kellett figyelnem arra, amit ő csinált, és azért alkalmazott engem a Lucasfilm, mert képes voltam megragadni a karakter drámai oldalát és a belőle sugárzó fényt, akárcsak Ewan.

A TCW-ben szabadságot kaptam, hogy saját magamhoz igazítsam a karaktert, tehát ha meghallgatod, hogy mit csinálok most, és összehasonlítod azzal, amit a játékban csináltam, érezni fogod a különbséget. Próbáltam kombinálni egy kicsit Guinnesst és McGregort és a TCW rendezője, Dave Filoni lehetőséget biztosított mindehhez.

Az interjú a tovább mögött folytatódik. 🙂

HUG: Mennyi instrukciót kapsz szinkronszínészként, és ez mennyiben különbözik egy élőszereplős film forgatásától?

JAT: Ugyanaz az eljárás mindkét esetben. Dave rendezi a szinkron részleget is, ugyanúgy, mintha a kamera előtt állnánk. A biztonsági intézkedések miatt csak 24 órával a felvétel előtt kapjuk meg a szövegkönyvet, szóval egészen a felvétel előtti napig nem is tudjuk, hogy mi fog történni az egyes epizódokban.

A felvételek előtt tartunk egy hangpróbát Dave-vel, de itt is eszközölhetünk változtatásokat a saját szövegeinkben, szóval ha úgy érzem valamivel kapcsolatban, hogy Obi-Wan ezt nem így mondaná, még időben tudunk rajta változtatni.

HUG: Mennyire szól bele George Lucas a dolgok menetébe?

JAT: George részt vesz az egész folyamatban, a történetek kitalálásától kezdve egészen a kinézet és a hangulat kidolgozásáig. Sok dolgot bíz rá Dave-re, de közelről figyeli, hogy hogyan alakulnak a dolgok és biztos akar lenni benne, hogy amit csinálunk, az hű marad a Star Wars univerzumhoz. A sorozatot a filmekkel egyenrangúként kezeli.

Megadja nekünk a kellő szabadságot, mert nyitott a változtatásokra, amiket javasolni szoktunk, ha valami olyasmit találunk, ami nem illik az adott karakterhez.

HUG: Hogy kezdted a szinkronizálást? Hagyományos színészként?

JAT: Négyéves korom óta tudtam, hogy animációkhoz akarom adni a hangom. Olyasvalakinek, aki 1,63 méter magas, és úgy néz ki, mint David Spade, korlátozottak a lehetőségei, hogy különböző karaktereket játsszon el a kamera előtt. A filmszakma soha nem engedné meg nekem azt a szabadságot, amit a szinkronizálás.

Már fiatalabb koromban rájöttem, hogy megáldottak azzal a képességgel, hogy más emberek hangját tudom utánozni, úgyhogy egyértelmű volt, hogy szinkronszínész leszek. Időről időre azért csináltam élőszereplős munkákat is, de a szinkron az, amit igazi szenvedéllyel űzök. 16 évesen stand-up komikusként kezdtem, majd egy évvel később a rádióhoz kerültem és ebben az időszakban tanultam meg igazán, hogy mihez értek.

Az első nagy munkám az volt, hogy én voltam Michael J. Fox hangdublőre a Stuart Little-ben – a nagy beugrás az animáció világába, és azóta is a rabja vagyok.

1 thought on “Interjú James Arnold Taylorral

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s