Nyári novellafordítás

Itt a nyár, sokaknak pedig a hosszú nyári szünet. Kihasználva ezt a valamivel lazább időszakot, egy játékra szeretnénk invitálni benneteket. Ha szeretitek a Star Wars novellákat, biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni.

A játék célja, hogy a kis hazánkban – méltatlanul – mellőzött novellákat is közelebb hozhassuk az olvasni vágyó magyar rajongókhoz. Ehhez azonban a ti segítségetekre van szükségünk! 🙂 Összeállítottunk egy néhány novellából álló listát, első körben ezeket szeretnénk honosítani. Ha jól tudsz angolul és a nyáron is szeretnéd gyakorolni a nyelvet, ez a megfelelő program a számodra!

Az alábbi listáról lehet válogatni. Aki fordítani szeretne, ennek a bejegyzésnek a hozzászólásainál jelezze, hogy melyik novellát választotta. Egy novellát csak egy fordító (illetve fordítócsapat) választhat. Nem feltétlenül kell egyedül dolgozni, többen is fordíthattok egy alkotást.

(A rövid összefoglalókért köszönet KisKósának!)

 • Timothy Zahn: Fool’s Bargain (2004) – Lefoglalva (The Medium)
  Nem sokkal A túlélők keresése előtt játszódik és az ott szereplő 501-es rohamosztagos osztag hőstetteinek lehetünk szemtanúi. (Az USA-ban A túlélők keresésével egy kötetben jelent meg.)
 • Elaine Cunningham: Red Sky, Blue Flame (2001)
  Pár évvel a Yuuzhan Vong Háború előtt járunk, főszerepben Jagged Fel, akinek bizonyítania kell parancsnoki képességeit Shawnkyr Nuruodónak és a többi chiss katonatisztnek. Megismerhetjük, hogy a chissek hogyan kezdtek el megbízni a Fel családban.
 • Timothy Zahn: First Contact (1994) – Lefoglalva (MaraJadeEH)
  Megismerhetjük, hogyan találkozott először Talon Karrde és Celina Marniss, és Marniss hogyan áll Karrde szolgálatába, ám az igazi neve csak a novella végén derül ki. Egy azonban biztos: mindannyian találkoztunk már vele korábban. 😉
 • Bill Slavicsek: Darkness Shared (2001) – Lefoglalva (Souther)
  Hat hónappal A pusztítás útjában megismert ruusani csata előtt játszódik, az Új Sith Háborúk idején.
 • Timothy Zahn: Judge’s Call (2004) – Lefoglalva (bimi12)
  Egy igazi Valentin napi történet Luke Skywalkerrel és Mara Jade-del a főszerepben és a második nászútjuk eseményeit dolgozza fel a novella.
 • Timothy Zahn: Duel (2003) – Lefoglalva (Darth Law)
  Nem sokkal az Axionon vívott ütközet után járunk, ahol a Köztársaság erői vereséget szenvedtek. Brolis parancsnok egyedüli túlélőként hősiesen tartja magát az elfogására küldött rohamdroidokkal szemben. Maga Yoda mester siet a megmentésére, aki azonban ádáz párviadalba bonyolódik a rájuk támadó Hailfire droiddal.
 • Matthew Stover: Equipment (2003)
  Megismerhetjük a CT-6/774-es jelzésű klón nehéz-fegyver specialista személyes jelentését a Haruun Kali csatáról. (Azaz, a novella valamilyen szinten kapcsolódik a szintén Matthew Stover által írt Shatterpoint című regényhez, az USA-ban a novellát mellékelték a kötetben.) Megismerhetjük benne a klón katonák egyik mottóját, miszerint hogy ha vigyázol a felszerelésedre, akkor a felszerelésed is vigyáz majd rád.
 • Jude Watson: Storm Fleet Warnings (2003) – Lefoglalva (Gina)
  A Klón Háborúk idején járunk, ahol Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker egy álcázott szeparatista flotta, az úgynevezett Vihar Flotta után nyomoznak, küldetésük pedig Skywalker egyik újabb önfejű és meggondolatlan akciójában csúcsosodik ki.
 • Rob Chestney: The Old Republic – Smuggler’s Vanguard (2010)
  A Nagy Galaktikus Háború idején járunk, történetünk pedig a háború egyik kulcsfigurája, a miriali csempész, Hylo Visz körül összpontosul.
 • Matthew Stover: The Tenebrous Way (2011) – Lefoglalva (Jesse)
  A történetet Darth Tenebrous szemszögéből ismerhetjük meg, nem sokkal azután, hogy Darth Plagueis megölte őt. Tenebrous nagyúr tudata sértetlen maradt és a tanítványa testébe költözik, bár a hatalmat nem tudja átvenni felette.
 • James Luceno: Restraint (2011) – Lefoglalva (Darth Raven)
  Egy rendhagyó novella Darth Maul főszereplésével, mely hidat képez a The Clone Wars harmadik évadja és az EU többi része között kialakult szakadék felett, megismerjük Darth Maul múltját a Dathomiron és feltűnik Talzin anya, illetve Darth Maul vér szerinti édesanyja, Kycina is.
 • James Luceno: Darth Maul – Saboteur (2001) – Lefoglalva (FrNo)
  Egy szintén Darth Maulról szóló novella, ahol betekintést nyerhetünk Darth Maul legelső önálló küldetésébe a Dorvalla bolygón létesített ércbányában.
 • James Luceno: End Game (2012) – Lefoglalva (Kalevala)
  Ahogy azt már James Lucenótól megszokhattuk, a novella főszereplője Darth Maul. Qui-Gon Jinn és Darth Maul első Tatuinon vívott fénykardpárbaja után járunk és még a naboo-i csata előtt véget ér. Elvileg a Galactic Battlegroundsban látott gunganek elleni küzdelem is megjelenik, ahogy Darth Maul rátalál Otoh Gungára. Megismeri Ars Veruna király történetét, akit egy muun gyilkolt meg, akit úgy hívtak, hogy Hego Damask.
 • Paul S. Kemp: A Fair Trade (2011) – Lefoglalva (zilllosarkany)
  Hat oldalas kis szösszenet, melynek története szorosan kapcsolódik Paul S. Kemp műveihez, a Crosscurrenthez és a Riptide-hoz.
 • Kevin J. Anderson: Bane Of The Sith (2001)
  Lényegében ugyanaz, amit A kettő szabálya elején olvashatunk, egy-két különbséggel. Darth Bane-t Qordis nagyúr szelleme kísérti, miközben Bane elutazik az Onderonra Freedon Nadd templomába és megtalál egy Sith holokront, majd Bane testét megszállják az orbaliskok. A novella a regény előtt íródott, ez Kevin J. Anderson utolsó műve a Star Wars világán belül.
 • Jeff Grubb: Hunting The Gorach (2012) – Lefoglalva (keszikutyus)
  A novellát Jeff Grubb írta és valamilyen szinten kapcsolódik a Scourge-hoz.
 • Karen Traviss: Odds (2006) – Lefoglalva (Matt)
  Egy novellához képest egy meglepően kidolgozott történettel rendelkező műről beszélünk, amely szorosan a Republic Commando regény sorozathoz kapcsolódik, főszerepben az ott debütáló Omega Osztaggal.
 • Karen Traviss: Omega Squad – Targets (2005) – Lefoglalva (Matt)
  Szintén az Omega Osztag főszereplésével készült novella. Ezúttal egy szenátort ejtenek túszul a Haruun Kali terroristák és az Omega Osztagon a sor, hogy megoldják a helyzetet.
 • Christie Golden: Getaway (2012) – Lefoglalva (The Medium)
  Jaina és Jagged Fel nászútjába nyerhetünk bepillantást a Fate Of The Jedi regénysorozat eseményei után, amely 44 évvel játszódik a Yavini Csata után.
 • Michael Reeves & Maya Kaathryn Bohnhoff: And Leebo Makes Three (2011) – Lefoglalva (Darth Raven)
  Egy 7 oldalas, viszonylag friss novella, főszerepben Dash Rendar és a droidja, Leebo. Valamilyen szinten a Shadow Games eseményeihez kapcsolódik.
 • Karen Traviss: In His Image (2005) – Lefoglalva (Darth Raven)
  Egy hónappal A Sith-ek bosszúja után játszódik, főszerepben Darth Vaderrel és az Erőre érzékeny rohamosztagosok kitenyésztésével foglalkozik.
 • Karen Traviss: A Two-Edged Sword (2005) – Lefoglalva (bimi12)
  Az In His Image folytatása, továbbra is Darth Vader főszereplésével, aki az Erőre érzékeny rohamosztagosok kiképzésével foglalkozik. 1 évvel később játszódik, mint az In His Image.
 • Rob Valois: Out Foxed (2008)
  A novella főszereplője nem más, mint a The Clone Wars tévésorozatból megismert híres klón, CC-1010, ismertebb nevén Fox parancsnok, aki egy trandoshai fejvadászt üldöz a Coruscant utcáin, akit a szeparatisták béreltek fel, hogy elrabolja Shayla Paige-Tarkint, és Fox parancsnokon a sor, hogy élve kiszabadítsa őt a fejvadász karmai közül. Ez a novella mindössze négy oldalas és az Én, A Jedihez hasonlóan E/1 elbeszélési módban íródott.
 • Kevin J. Anderson: Firestorm (1997) – Lefoglalva (bimi12)
  A Jedi Akadémia trilógia kiegészítő novellája, amely az Új Rend és a Sötét Oldal között játszódik, főszerepben Luke Skywalker és Tionne.

A magyarra fordított novellák beküldésének ÚJ határideje: 2012. augusztus 15. 20:00. A kész munkákat mi már nem fogjuk javítani, ellenőrizni, formázni. Csak a .pdf formátumban beérkezett pályaműveket tudjuk elfogadni (itt van egy pdf konvertáló – köszönet érte MaraJadeEH-nak). Figyeljetek a helyesírásra, nyelvhelyességre!

A beküldési határidő után a novellák felkerülnek a honlapra, majd szavazással fogjuk eldönteni, hogy melyik mű sikerült a legjobban. A szavazás kategóriái a következőek lesznek (a változtatás jogát fenntartjuk): Legjobb fordító, Legjobb történet, Kedvenc karakter, Kedvenc szerző.

A jelentkezésnél mindenképpen adjátok meg az e-mail címeteket. Írjátok be a megfelelő sorba, ne a hozzászólás szövegébe. Ha regisztrált felhasználók vagytok, és bejelentkezve írjátok a hsz-t, győződjetek meg róla, hogy a regisztrációnál olyan e-mail címet adtatok meg, amit még most is használtok. Erre azért van szükség, mert a kiválasztott novellát e-mailben fogjuk elküldeni annak, aki ezt igényli.

Foglalásra fel! 🙂

105 thoughts on “Nyári novellafordítás

 1. Nagyon sajnálom, hogy nem tudom hozni a novellát, persze azért majd igyekszem. Remélem A Harmadik Lecke azért kárpótolt benneteket.
  Amennyiben lehetséges, a házilag lefordított novellákat (tehát nem a verseny keretein belül fordítottakat) az alábbi email címemre küldjétek el lécci. A többi meg felkerül ide, ha jól tudom.
  malackald@gmail.com

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s