Meghalt Józsa Imre

Bár lehetett híreket hallani súlyos betegségéről, mégis szinte hihetetlen, hogy többé nem hallhatjuk, láthatjuk Józsa Imrét új szerepekben. Terjedelmes szinkronos munkássága miatt szinte mindenki ismeri a hangját, de a kevésbé jártasaknak is beugrik, kiről van szó, ha azt mondjuk: Nicolas Cage, Chevy Chase vagy a Vészhelyzet Green dokija. Nekünk természetesen C-3PO magyar helytartójaként fog hiányozni.

Józsa Imre

Miután a klasszikus trilógia 90-es évekbeli szinkronjaiban Maros Gábor szólaltatta meg a protokoll-droidot, az 1999-es Baljós árnyaktól kezdve Józsa Imre vette át a helyét. Azóta őt hallhattuk 3PO-ként az összes filmben, A klónok háborúja Tartakovsky- és Filoni-féle változatában, a Lázadókban és a legtöbb Lego szösszenetben is. Az Egy új remény első, 1984-es TV-szinkronjában is kapott egy kis szerepet (Jobb klikk, link megnyitása új lapon).

A színész 62 éves korában, hosszan tartó betegsége után, tegnap hunyt el.
Két hete kapott színházi életműdíjat. Itt megnézhettek róla egy összefoglalót:

Hogy ki vehetné át a stafétát, nehéz kérdés. És ilyen kérdésekkel egyre sűrűbben találkoznak a szinkronstúdiók. Korábban Darth Vader hangjára kellett új embert keresnie a rendezőknek. Meg is találták Horányi Lászlót a Lázadók számára, azonban ez vitathatatlanul gyenge párosítás lett, és Horányi időközben már Ackbar admirálist is megkapta Az ébredő Erőben. Decemberben kiderül, ki lett a végleges megoldás, mikor a Zsivány Egyes a mozikba kerül. A másik karakter, aki új magyar hangot kellett kapjon, Yoda volt. Őt már évek óta Szacsvay László szólaltja meg, és úgy tűnik, ez a szereposztás marad akkor is, ha Yoda feltűnik majd valamelyik filmben.
C-3PO korábbi hangja, Maros Gábor jelenleg 69 éves, és nem igazán aktív színészként. Két éve hallhattuk róla, hogy komoly anyagi gondokkal küzd. Talán őt kellene visszahívni, de esélyesebb, hogy egy teljesen új embert keresnek a munkára.

Forrás:
http://www.24.hu
http://www.rtl.hu
http://www.starwarsklub.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s