Zsivány Egyes: Ki élte túl a forgatókönyv első változatában?

Mielőtt Chris Weitz átvette volna a helyét, mint forgatókönyvíró, Gary Whitta elkészítette a szkript első változatát. Bár az ő és a rendező, Gareth Edwards elmondása szerint is mindig az látszott a legjobb megoldásnak, ha úgy fejezik be a filmet, ahogy végül tették is, létezett egy biztonsági terv, egy hepiend-változat, arra az esetre, ha a stúdió nem bólint rá a dologra.
Whitta most ebbe az első változatba engedett bepillantást az Entertainment Weeklynek.

Zsivány Egyes

Az eredeti sztoriban nem szerepelt Bodhi Rook, Chirrut Îmwe és Baze Malbus sem, Jyn Erso pedig besorozott lázadó katona volt:

Pár játék, amit most is lehet kapni, Jyn Erso őrmestert emleget. Jyn őrmesterként szolgált a Lázadók Szövetségében. Mire ezt megváltoztattuk, néhány játék már készülőben volt. Nekem van is egy Jyn Erso őrmester az asztalomon, pedig a filmben már nem is az.

Az azonban nem változott, hogy Jyn egy lázadó kémmel (akit akkor még nem Cassian Andornak hívtak) és egy ex-birodalmi droiddal behatolnak Scarifra a Halálcsillag terveiért. A végén azonban nem adta mindenki az életét a küldetésért:

Azt azért nem mondtam, hogy mindenki megúszta. K-2 sosem élte túl. Jyn viszont igen. “Cassian” is. Mindkét oldalon nagy veszteségek voltak mindkét verzióban.

Whitta elmondása szerint, Jynék nem sugározzák fel a terveket, annak ellenére sem, hogy a Halálcsillag megérkezik, és elkezdi elpusztítani a birodalmi bázist:

Egy lázadó hajó lejön értük, és elviszi őket a felszínről. A tervek átsugárzása később történik meg. Elugranak, és később Leia hajója érkezik a segítségükre az Alderaanról. A hajóközi adatátvitel a Scarifon kívül történik meg.

Vader azonban rájuk talál, és elkezdi lőni a hajót. Miközben kétségbeesve próbálják átküldeni az adatokat, Vader hajója átüti a pajzsukat, elpusztítja a lázadókat, majd Leiát kezdi üldözni. Mindenhol a roncs darabjai, mindenki meghalt. Vagy mégsem?

Az utolsó pillanatban elérték a mentőkabint. A kabint nem lehetett észrevenni a törmelékfelhőben.

Szóval ez lett volna a hepiend. Whitta elmagyarázza, miért is nem drukkolt ennek a változatnak:

Rengeteg karikán kellett átugranunk, hogy életben tartsuk őket. Ha az íróistenek azt sugallták volna, hogy élniük kell, nem lett volna ilyen nehéz dolgunk. Úgy döntöttünk, hogy meg kell halniuk Scarifon, és így is fejeztük be. Egyfolytában a darabkákat próbáltuk összeilleszteni. Minden ötletet kipróbáltunk. Végül, a végtelennek tűnő fejlesztési folyamat végén, az evolúció elvét követve a legjobb változat emelkedik ki győztesként.

Whitta egy későbbi cikkben Darth Vaderről és Orson Krennic-ről is beszélt. Ahogy említi is, Vader utolsó jelenete sosem szerepelt a forgatónyvekben (erről itt olvashattok), de ő mindig is tervezett valami hasonlót a karakterrel:

Vader annyiszor jelenik meg a filmben, amennyiszer eredetileg is akartuk. Kétszer. Mustafaron és a végső csatában. […] Az őrjöngés, mely során mindenkit megöl, nem az én ötletem volt. Azt később tették hozzá. […] Eljátszottam a gondolattal, hogy Vader legyilkol egy rakás lázadó katonát, de sosem írtam bele a forgatókönyvbe. De az ötlet a távozásom után is megmaradt, és végül találtak neki egy menő helyet, ahol felhasználhatták. Egyébként az volt a kedvenc jelenetem a filmben.

Krennic

Scarifot azonban nem csak Jyn és Cassian (meg még kitudja hányan a csapatból) élték túl, de maga Krennic is:

Amikor átnézik a romokat, Krennic valahogy megúszta. […] Túlélte a csapást, és elviszik Vader csillagrombolójára, hogy jelentést tegyen. Össze van törve, a köpenye is szakadt, és azt gondolja, túl van rajta.

Vader azonban nem ilyen megbocsátó, megfojtja Krennic-et.

Nektek hogy tetszett volna ez a befejezés? Örültök, hogy végül olyan lett a film, amilyen?

4 thoughts on “Zsivány Egyes: Ki élte túl a forgatókönyv első változatában?

 1. Üdvözlet !
  Érdekesek ezek a “párhuzamos idősíkok” (mindig a Csillagkapu jut eszembe erről a fogalomról). Azt szoktam mondani: a film plakátja “halálplakát”, minden szereplő rajta meghal (persze kivéve Vader-t a háttérben jobb fent).

  Én teljes mértékben elfogadom a befejezést, így is kedvelem ezt az univerzumot. Viszont tényleg csinálhatták volna úgy a DVD és BD kiadást, hogy egy ilyen ceruzarajzos-vázlatos alternatív befejezések milyenek lettek volna… kár, hogy nem került bele. Sebaj, a rajongók úgyis kihoznak valamit előbb-utóbb.

  Nekem egy picit Krennic halála nem volt túl meggyőző, ne tudom miért, valahogy hiányzott belőle a keménység, picit olyan áldozat szerepet töltött be. De biztos így kellett lennie, hisz ő is egy báb volt, és semmit nem tudunk a múltjáról, hogy jutott el idáig.

  Köszönettel, Ádám

  Kedvelés

  • Szia, Ádám!

   Én is el tudnám viselni, ha a sztoribordból, concept artokból összerakott alternatív befejezéseket megnézhetnénk valahol. A tippem az, hogy ezek a 3D-s vagy valamilyen későbbi kiadásra kerülnek majd fel.

   Bár megnéztem volna a Krennic-Vader jelenetet, amiről fent írtunk, szerintem költői volt, hogy az a fegyver végzett vele, amitől a feljebbjutást várta, és amire az elmúlt 20+ évét áldozta.
   Krennic nem volt báb, azonban nem rendelkezett elég hatalommal, hogy meggátolja Tarkin arra irányuló törekvéseit, hogy magáénak kiáltsa ki a Halálcsillagot. Ha elolvasod a Katalizátor című, egyébként nagyon jó regényt, sokat megtudhatsz Krennic és Galen múltjáról és kapcsolatáról. 🙂

   Kedvelés

   • Szia Kalavela !

    Köszönöm, hogy írtál !

    Sokat gondolkodtam azon, hogy az új filmeket, vegyük pl. a befejező trilógiát, biztos valamikor ki fogják adni egyben DVD-n, BD-en, és oda is kell valami újdonság. Szerintem ezekkel a kiegészítő-filmekkel (spin-off-ot így szoktam mondani magyarosan) is hasonló dolog várható, hátha felkerül oda, amiről fentebb beszéltünk.

    Tény, hogy csak 😦 2x láttam a ZSE-t, így kevésbé emlékszek dolgokra és részletekre, Krennik halálára is… Viszont az általad ajánlott könyvet mindenképp el fogom olvasni, amint végzek más SW könyvekkel.

    A báb alatt úgy értettem, hogy Darth V.-en és Palpatin-en kívül mindenki az volt, én így értem. Persze tiszteletben tartom a te vélekedésedet is.

    Köszönöm ezt a beszélgetést, igazán feldob.

    Kedvelés

   • Én is gondoltam rá. Biztos lesz majd egy gyűjteményes (milliomosoknak kitalált…) kiadás a spin-offokból is.
    Valahol, valamikor biztos előkerülnek. Pont a napokban láttam egy sztoribordból összerakott, kivágott jelenetet a Jurassic Parkból. Pedig az 24 éve jött ki.

    Én hálát adtam magamnak, hogy a film előtt kiolvastam (vagyis hallgattam) a Katalizátort, így a moziban ülve már tisztában voltam Krennic és Galen múltjával.

    Én úgy gondolom, hogy a Birodalomban rengetegen játszották a saját kis játékukat. Tarkin is, Krennic is, még Vader is. Bábnak én azt hívom, akit teljes mértékben kihasznál valaki, és a kénye-kedve szerint játszik vele. Vader esetében érvelhetünk amellett, hogy Palpatine bábja, de én mégsem gondolom ezt.
    Persze az is igaz, hogy Palpatine az über-bábmester, aki az egész galaxist kijátszotta, szóval az is megállja a helyét, hogy az alattvalói csak bábok, azonban ez nagyon sarkított nézőpont. 🙂

    Ne hülyéskedj, mi örülünk, hogy kommentelsz! 😀

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s